Koppeling met zonnepanelen (omvormers)

Integratie van omvormers via Modbus TCP

U kan uw DOBISS NXT server koppelen met omvormers van volgende merken:

• SMA
  • SolarEdge
  • Sungrow
  • Huawei (indien voorzien van SDongle)

Belangrijke voorwaarden:
1) De omvormer moet verbonden zijn met hetzelfde netwerk als de NXT server
2) Modbus TCP moet geactiveerd zijn op de omvormer (hoe dat moet, hangt af van het type omvormer; hieronder een voorbeeld voor SMA).

Als aan deze voorwaarden voldaan is, hoeft u enkel in de 'Energie' configuratie het IP adres en de Modbus TCP poort (standaard: 502) in te vullen en DOBISS zal de data beginnen uitlezen.

Modbus TCP activeren

SMA
  1. Log in op uw SMA omvormer
  2. Ga naar de apparaatparameters van uw SMA omvormer en open daar het item 'Externe communicatie'
  3. Zoek dan naar de titel 'Modbus' en kies voor 'Ingeschakeld' bij TCP server.
  4. De poort staat standaard op 502; dit mag u zo laten.
SolarEdge

Via de 'Technische Support Chat' op de website van SolarEdge kan u aanvragen om Modbus TCP te activeren.

1. Ga naar de configuratie webpagina van uw SolarEdge omvormer (https://www.solaredge.com/us/products/installer-tools/setapp).
  2. Selecteer Site Communication > Modbus TCP > Enable. A new Port menu is added to the screen (the default port is 1502)
  3. To modify the TCP port, select Port, set the port number and tap Done.
Sungrow

Modbus TCP is automatisch geactiveerd bij Sungrow. Het is wel mogelijk dat u een extra communicatiemodule nodig hebt om de Sungrow omvormer op het netwerk te verbinden.

De poort staat standaard op 502 ingesteld.

Huawei

Zie bijlage.

Integratie van omvormers zonder Modbus TCP

Bepaalde merken hebben enkel een cloud API of oudere omvormers hebben gewoon geen netwerkaansluiting. Hiervoor is er ook een eenvoudige en universele oplossing:

Dobiss kWh meter

Deze DIN-rail module wordt gekoppeld met de omvormer en via 2 draadjes verbonden met de S0 puls-ingang van de Dobiss energie-interface. Bij het type omvormer kies je Dobiss (interface) en je geeft ook hetzelfde IP adres in als de Dobiss energiemeter.

Homewizard kWh meter

Indien het niet mogelijk is om 2 draadjes tot bij de Dobiss energie-interface te krijgen of indien er geen Dobiss interface gebruikt wordt, is het ook mogelijk om de Homewizard kWh meter (ook DIN-rail module) hiervoor te gebruiken. Deze is minder stabiel aangezien hij op WIFI werkt. In Dobiss kies je Homewizard (interface) als omvormer en je vult zijn IP adres in.