Canbus communicatie

Alle in de kast (en) aanwezige DOBISS-modules communiceren met elkaar via het CANBUS-protocol (met uitzondering van de DO5012 / DO5013 / DO5014-uitbreidingen die passieve elementen zijn).

De CANBUS-verbinding wordt gemaakt met behulp van LINKOUT-kabels (zwarte platte kabels met mannelijke RJ12-stekkers) van de zwarte RJ12-connector van een module naar de zwarte RJ12-connector van een andere module enzovoort.

Controleer eerst of de CANBUS start- en eindweerstanden zijn geactiveerd:
Het CANBUS-protocol vereist de aanwezigheid van twee weerstanden om de communicatie-BUS te sluiten. Binnen een DOBISS-installatie beschikt u altijd over twee modules met een enkele zwarte RJ12-stekker aangesloten. Dit zijn dus de eerste en laatste module op de CANBUS (begin en einde van de BUS). CANBUS-weerstanden mogen alleen op deze twee modules worden geactiveerd (ON-positie). Daarom mogen de CANBUS-weerstanden van eventuele tussenliggende modules (die met 2 zwarte RJ12-stekkers aangesloten) in geen geval worden geactiveerd (positie I). De locatie van de CANBUS-weerstanden wordt aan de voorkant van de modules aangegeven met de woorden "Bus term". of "Canbus termination".

Wanneer u tijdens de configuratie begint met adresseren, beginnen de groene LED's van de modules langzamer te knipperen. Het is dan voldoende om kort op de "Service" -knop van de module te drukken om deze te adresseren. Als u langer drukt, zal de module zichzelf niet adresseren (een relaiskaart schakelt bijvoorbeeld over op handmatige programmering en een dimmer op automatische belastingsdetectie). Zodra de module is geadresseerd, gaat hij weer sneller knipperen.

Wat als de groene LED van een module niet langzamer knippert bij adressering?

• Controleer allereerst of je een goede communicatie hebt tussen je computer en het domoticasysteem.
  • Controleer of de CANBUS van module naar module gaat via de LINKOUT-kabels (zwarte platte kabels met mannelijke RJ12-stekkers) die in de zwarte RJ12-connectoren moeten worden gestoken. Er mag in geen geval een verbinding zijn tussen een zwarte RJ12-connector en een grijze RJ12-connector (risico op onomkeerbare schade aan CANBUS-controllers).
  • Controleer of de RJ12-stekkers van de LINKOUT-kabels correct in de zwarte RJ12-connectoren van de modules zijn gestoken (er is een klik hoorbaar). Controleer voor een goede verbinding of de binnenkant van de zwarte RJ12-connectoren schoon is (stof of klein vuil kan er tijdens het werk gemakkelijk invallen).
  • Schakel indien nodig de voeding van het domoticasysteem uit gedurende ongeveer 30 seconden, start vervolgens alle modules opnieuw op, controleer de verbinding met de computer en start de adressering opnieuw.
  • Aarzel niet om een ​​Linkout-kabel te vervangen door een andere als deze defect is (bijvoorbeeld een slecht genepen RJ12-stekker).
  • Probeer de niet te adresseren module rechtstreeks (en alleen) te verbinden met de netwerkinterface (CAN-programmer, CAN-programmer PLUS of NXT Server) door middel van een Linkout-kabel waarvan u zeker bent dat deze correct functioneert en herstart de adressering.

Wat als de groene LED langzamer knippert, maar de adressering van de module niet plaatsvindt?

• Schakel de voeding van het domoticasysteem ongeveer 30 seconden uit, start vervolgens alle modules opnieuw op, controleer de verbinding met de computer en start de adressering opnieuw.
  • Zorg ervoor dat u kort op de "Service" -knop op de module drukt, want als u langer drukt, zal de module zichzelf niet adresseren.

Speciale gevallen voor het activeren van CANBUS-weerstanden:

• Als uw installatie maar één module heeft, zet dan altijd de weerstand op ON.
  • Als uw installatie meerdere kasten bevat, mag u niet de weerstanden in elke kast activeren, maar bijvoorbeeld de eerste module in kast 1 en de laatste module in kast 2 of 3.
  • Als uw installatie een DOBISS VEO-XS touchscreenmonitor bevat, zal dit altijd de eerste (of laatste) CANBUS-module zijn. Daarom leveren we het met een weerstand die al is geïnstalleerd tussen de CH- en CL-terminals. Daarom mag de CANBUS-weerstand niet worden geactiveerd op de kastmodule waarop de monitor is aangesloten.