Koppeling met digitale meter Fluvius

Om de koppeling te maken tussen uw DOBISS NXT server en de digitale meter van Fluvius heeft u een P1-interface nodig.

U moet de P1 poort van uw digitale meter eerst activeren via de website van uw netbeheerder (https://www.fluvius.be/nl/thema/meters-en-meterstanden/digitale-meter/maak-je-meter-slim)

Aansluiten interface

1. Sluit de interface aan op de bijgeleverde usb voeding en steek deze in een stopcontact in de meterkast.
  2. Verbind de interface met uw lokaal netwerk met behulp van de bijgeleverde netwerkkabel.
  3. Sluit de interface met de bijgeleverde 'telefoonkabel' aan op de P1 poort van de slimme meter.
  4. Zoek het IP adres van de interface op met een netwerk scan app zoals Advanced IP Scanner of Fing (Android - iOS). De interface is herkenbaar aan zijn hardware MAC-adres dat begint met 72:b8:ad:14.

Instellen DOBISS NXT

1. Log in op je DOBISS NXT server en ga naar de configuratiepagina's.
  2. Ga verder naar 'Algemene instellingen' te vinden in het menu onder
  3. Klap de titel 'Energie' open en vul daar het IP adres in van de interface.
  4. Vanaf nu zal uw DOBISS NXT server continu de data van uw digitale meter uitlezen en bijhouden.

Consulteren energie data

Zodra u het IP adres heeft toegevoegd in de instellingen, zal in de touch interface van uw DOBISS NXT (na het vernieuwen van de pagina) een nieuwe groep zichtbaar zijn: "Energie".

Hier vindt u de volgende waarden terug (zodra er voldoende data beschikbaar is):

• Actuele afname/injectie (Watt)
  • Totale afname/injectie vandaag (kWh)
  • Totale afname/injectie gisteren (kWh)
  • Staafdiagram van afname/injectie tijdens de laatste 24 uur (kWh/ uur)
  • Staafdiagram van afname/injectie tijdens de laatste 30 dagen (kWh / dag)
  • Staafdiagram van afname/injectie tijdens de laatste 2 jaar (kWh / maand)

Automatisaties op basis van afname/injectie

De nieuwe groep 'Energie' vindt u ook terug bij het instellen van een 'voorwaarde' bij zowel automatisaties als logische condities.

Voor zowel de afname als de injectie kan de huidige waarde vergeleken worden (< of >) met een waarde tussen 0 en 20000.

Deze waarden zijn uitgedrukt in Watt.

Voorbeeld automatisatie

Bij het maken van een automatisatie dient men er rekening mee te houden dat de injectie beïnvloed wordt door het in- of uitschakelen van extra verbruikers. Bijvoorbeeld, indien er 1200W injectie is en men schakelt een verbruiker in van 1000W, zal de injectie bij de volgende update terugvallen tot 200W.

Indien men meerdere toestellen wil inschakelen, kan men daarom best met vertraagde acties en logische condities werken om ervoor te zorgen dat de verbruikers één voor één worden ingeschakeld op voorwaarde dat er genoeg productie beschikbaar is:

Zodra de injectie vermindert of er zelfs afname ontstaat, moet men de verbruikers opnieuw één voor één gaan uitschakelen: