Energiebeheer

Om alle mogelijkheden te benutten, dient u versie 3.40 van de NXT server te installeren.

1. Weergave
  2. Energiemeter
  3. Zonne-energie
  4. Monitor verbruikers
  5. Laadpalen
  6. Warmtepomp
  7. Slimme verbruikers
  8. Piekbeheer (capaciteitstarief)

Weergave

Huidige productie / afname / injectie

Piekvermogen

Slimme verbruikers en piekbeheer

Historiek

Configuratie

Om alle opties van energiebeheer in te stellen, gaat u naar de configuratiepagina 'Energie'.

Energiemeter

U moet de P1 poort van uw digitale meter eerst activeren via de website van uw netbeheerder (https://www.fluvius.be/nl/thema/meters-en-meterstanden/digitale-meter/maak-je-meter-slim)

U heeft verscheidene keuzes voor het koppelen van een energiemeter:

• DOBISS P1 interface (DO0050)
  • Homewizard P1 interface
  • Homewizard Wifi kWh meter (1- of 3-fazig)

Aansluiten DOBISS interface

1. Sluit de interface aan op de bijgeleverde USB voeding en steek deze in een stopcontact in de meterkast.
  2. Verbind de interface met uw lokaal netwerk met behulp van de bijgeleverde netwerkkabel.
  3. Sluit de interface met de bijgeleverde 'telefoonkabel' aan op de P1 poort van de slimme meter.
  4. Zoek het IP adres van de interface op met een netwerk scan app zoals Advanced IP Scanner of Fing (Android - iOS). De interface is herkenbaar aan zijn hardware MAC-adres dat begint met 72:b8:ad:14

Het is ten zeerste aangeraden om het IP-adres van de interface 'fixed' in te stellen via een IP-reservatie in de router.

Aansluiten Homewizard interface

1. Sluit de interface aan en activeer deze via de app volgens de meegeleverde handleiding.
  2. Ga naar de app en activeer de lokale API op uw Homewizard (Settings > Meters > ''Your meter'' en activeer 'Local API').
  3. Zoek het IP adres van de interface op met een netwerk scan app zoals Advanced IP Scanner of Fing (Android - iOS).

Het is ten zeerste aangeraden om het IP-adres van de interface 'fixed' in te stellen via een IP-reservatie in de router.

Instellen in DOBISS

Kies het type van uw energiemeter en vul het IP adres in.

Meldingen bij hoog verbruik of hoge injectie

Onder het item 'Energiemeter' kan u instellen vanaf welke waarde van afname/injectie u een melding wil ontvangen. U kan hier kiezen uit alle meldingen die reeds werden aangemaakt in het systeem. Een melding kan u aanmaken via de configuratiepagina 'Meldingen'. U kan meldingen ontvangen via mail, browser (Android) of WhatsApp.

Elke minuut wordt uw energiemeter uitgelezen en indien de waarde uw ingestelde drempel overschrijdt, zal de ingestelde melding verzonden worden.

Zonne-energie

Het is ten zeerste aangeraden om de IP-adressen van de omvormers 'fixed' in te stellen via een IP-reservatie in de router.

U kan maximaal 3 omvormers toevoegen aan uw installatie. DOBISS zal deze omvormers elke minuut uitlezen en de waarden optellen om tot een globale energieproductie te komen. Momenteel ondersteunen wij de merken SMA, Solaredge, Sungrow en Huawei.

Om de koppeling met DOBISS mogelijk te maken, dient u Modbus TCP te activeren op uw omvormer. Meer informatie vindt u hierover op deze pagina.

Volgende merken worden NIET ondersteund, aangezien zij geen lokale communicatie toelaten. Je kan deze omvormers enkel uitlezen via hun cloud verbinding. Wij verkiezen om dit voorlopig niet te doen omdat we niet afhankelijk willen zijn van de internetverbinding: FoxESS, Enphase.

Monitor verbruikers

U kan tot 3 grote verbruikers in uw woning gaan monitoren en hun verbruik mee visualiseren in uw touch interface.

U kan hiervoor gebruikmaken van Modbus kWh meters die gekoppeld worden aan een TCP gateway (Moxa Nport).

In de touch weergave, zal de verbruikersdata toegevoegd worden op de bestaande grafieken:

Laadpalen

Via DOBISS kan u ook de laadpalen in uw installatie aansturen, op voorwaarde dat deze compatibel zijn. Momenteel ondersteunen wij Blitzpower en Alfen. De verbinding maken tussen uw NXT en de laadpaal, is heel eenvoudig als u over de nodige gegevens van uw laadpaal beschikt.

Laadpaal instellen

Blitzpower
  1. U verbindt de Blitzpower laadpaal met uw lokaal netwerk.
  2. U surft naar de configuratie pagina http://ev3000.local:3000 en logt in met uw username/password combinatie.
  3. U zoekt volgende gegevens op:
    1. IP adres: via System > Network
    2. Device UID: Charge Park > Status, in het blokje 'Device Info'

Bij een dubbele laadpaal van Blitzpower, moet u de Device UID van beide laadpunten opzoeken.

Alfen
  1. U verbindt de Alfen laadpaal met uw lokaal netwerk.
  2. U gaat via de software 'ACE Service Installer' naar de laadpaal en activeert 'Active Load balancing' via 'EMS':

3. U zoekt volgende gegevens op:
    1. IP adres: dit vindt u in de linkerkolom waar uw laadpalen weergegeven worden:

Volgende merken worden NIET ondersteund, aangezien zij geen lokale communicatie en sturing toelaten. Je kan deze laadpalen enkel aansturen via hun cloud verbinding. Wij verkiezen om dit voorlopig niet te doen omdat we niet afhankelijk willen zijn van de internetverbinding: EASEE, SMAPPEE, TESLA.

Instellen in DOBISS

Als u deze info heeft, kan u naar de Energie configuratiepagina gaan en daar uw laadpa(a)l(en) toevoegen. Afhankelijk van het type dat u kiest, dient u de gevraagde info aan te vullen. U stelt ook een standaard en een maximum laadstroom in per laadpunt.