Tips & tricks

Korte artikels over hoe je veel gevraagde instellingen kan integreren in Ambiance Pro.

Statusleds in Ambiance Pro

1. In een installatie met uitbreidingsmodule (DO5012, DO5013 of DO5014)
    1. Sluit de uitgang waarvan je de status wil weten aan op een uitgang van de uitbreidingsmodule (vb. uitgang 12).
    2. Sluit de statusled via een vrij paar van de F/UTP aan op de klemmen +12V en de overeenkomstige nummer van 12VDC-uitgangen rechts bovenaan op de relaismodule DO5411.  -> + van statuled op +12V en - van statusled op 12.

Opmerking: enkel voor 12VDC of 24VDC statusleds!

2. In een installatie zonder uitbreidingsmodule
    1. Sluit de uitgang waarvan je de status wil weten aan op een uitgang naar keuze van de relaismodule DO5411 (vb: uitgang 8).
    2. Sluit de statusled via een vrij paar van de F/UTP aan op de klemmen +12V en een nummer naar keuze van 12VDC-uitgangen rechts bovenaan op de relaismodule DO5411 (vb: uitgang 12).  -> + van statuled op +12V en - van statusled op 12.
    3. Configureer in de Ambiance Pro - software dat bij "Actie bij aanzetten" van uitgang 8, uitgang 12 mee aangaat en bij "Actie bij uitzetten" van uitgang 8, uitgang 12 mee uitgaat.

Opmerking: enkel voor 12VDC of 24VDC statusleds!

Lichtgebaseerde PIR met CAN programmer PLUS

Indien de klant reeds bekabeld heeft voor een DOBISS PIR en toch een lichtafhankelijke sturing wil doen in Ambiance PRO, zijn er 4 mogelijkheden:

1. De spanning van een uitbreidingsmodule onderbreken
    1. Uitgang 8 van zijn relaismodule gebruikt hij om de spanning van zijn uitbreidingsmodule te leveren
    2. Via de CAN prog+ kan uitgang 8 automatisch gestuurd worden (AAN bij zonsondergang, UIT bij zonsopgang)
    3. De (buiten)verlichting wordt dan aangesloten op uitgangen 9-12 van die uitbreidingsmodule en zal dus enkel tussen zonsondergang en –opgang werken

Opmerking: als de verlichting manueel aangezet moet worden, moet altijd eerst ook uitgang 8 gestuurd worden!

2. De spanning van de lamp onderbreken via een externe relais
    1. Plaats een relais met 230V-spoel om de fase van de DOBISS-uitgang (degene die door de detector wordt bestuurd) naar de lamp al dan niet te onderbreken.
    2. Gebruik dan een andere DOBISS-uitgang die de spoel van de extra relais wel of niet van stroom zal voorzien dankzij de astrologische functie van de CAN-programmer PLUS.

Opmerking: als de verlichting manueel moet worden aangeschakeld, moet de uitgang die het extra relais voedt altijd tegelijkertijd worden geactiveerd.

3. De 12 VDC-voeding naar de detector onderbreken
    1. Door via een extra relais te gaan zoals in het vorige voorbeeld, kunt u de 12VDC-voeding naar de detector onderbreken.

Opmerking: deze oplossing heeft een klein nadeel omdat de lamp iedere keer bij zonsondergang aan gaat (de detector geeft namelijk een contact zodra hij weer wordt ingeschakeld).

4. De databus van de detector onderbreken
    1. Gebruik een extra relais zoals in voorbeelden 2 en 3, maar dit keer om de databus (draden aangesloten op M en D) van de detector te onderbreken.

Opmerking: deze oplossing is ideaal, maar u moet er gewoon op letten dat u niet de hele BUS "desactiveert" als er andere id's (drukknoppen) op de bus aanwezig zijn.