[NL] DOBISS algemeen Handleidingen DALI-USB interface (DO5461) Snelle opstart Dobiss VEO XS Handleiding Dobiss VEO XS Handleiding Dobiss VEO XS (2) Handleiding Evolution PRO Handleiding Webserver PRO Handleiding Evolution SX FAQ Voeding In normale situatie zal bij opstart op alle Dobiss hoofdmodules (Relais/0-10V /Dimmer) een groene led knipperen Er knipperen geen led’s op de Dobiss modules. Iedere Dobiss module (Relais ref5411, 0-10V stuurmodule ref5470/5475, can-programmer 5435din)   heeft 12VDC voeding nodig komende van de Dobiss voeding ref 4016. De Dobiss voeding geeft tot 15V uit. De laagspanning wordt niet mee doorgegeven via de patchkabels. Individueel aanbrengen van de 12V per module is dus noodzakelijk. Controleer of de - en + 12V juist zijn aangesloten. Polariteit respecteren. Meet of je wel degelijk tussen de 14V en 15V hebt op de module. Staat de Dobiss voeding op (= groene led aan)? Enkel de universele dimmer genereerd  zijn eigen 12VDC. Daarvoor moet ook de 230V voeding van de dimmer aanwezig zijn. Controleer of je 230V meet op de primair aansluiting van de dimmer. Canbus communicatie Alle in de kast (en) aanwezige DOBISS-modules communiceren met elkaar via het CANBUS-protocol (met uitzondering van de DO5012 / DO5013 / DO5014-uitbreidingen die passieve elementen zijn). De CANBUS-verbinding wordt gemaakt met behulp van LINKOUT-kabels (zwarte platte kabels met mannelijke RJ12-stekkers) van de zwarte RJ12-connector van een module naar de zwarte RJ12-connector van een andere module enzovoort. Controleer eerst of de CANBUS start- en eindweerstanden zijn geactiveerd:Het CANBUS-protocol vereist de aanwezigheid van twee weerstanden om de communicatie-BUS te sluiten. Binnen een DOBISS-installatie beschikt u altijd over twee modules met een enkele zwarte RJ12-stekker aangesloten. Dit zijn dus de eerste en laatste module op de CANBUS (begin en einde van de BUS). CANBUS-weerstanden mogen alleen op deze twee modules worden geactiveerd (ON-positie). Daarom mogen de CANBUS-weerstanden van eventuele tussenliggende modules (die met 2 zwarte RJ12-stekkers aangesloten) in geen geval worden geactiveerd (positie I). De locatie van de CANBUS-weerstanden wordt aan de voorkant van de modules aangegeven met de woorden "Bus term". of "Canbus termination". Wanneer u tijdens de configuratie begint met adresseren, beginnen de groene LED's van de modules langzamer te knipperen. Het is dan voldoende om kort op de "Service" -knop van de module te drukken om deze te adresseren. Als u langer drukt, zal de module zichzelf niet adresseren (een relaiskaart schakelt bijvoorbeeld over op handmatige programmering en een dimmer op automatische belastingsdetectie). Zodra de module is geadresseerd, gaat hij weer sneller knipperen. Wat als de groene LED van een module niet langzamer knippert bij adressering? Controleer allereerst of je een goede communicatie hebt tussen je computer en het domoticasysteem. Controleer of de CANBUS van module naar module gaat via de LINKOUT-kabels (zwarte platte kabels met mannelijke RJ12-stekkers) die in de zwarte RJ12-connectoren moeten worden gestoken. Er mag in geen geval een verbinding zijn tussen een zwarte RJ12-connector en een grijze RJ12-connector (risico op onomkeerbare schade aan CANBUS-controllers). Controleer of de RJ12-stekkers van de LINKOUT-kabels correct in de zwarte RJ12-connectoren van de modules zijn gestoken (er is een klik hoorbaar). Controleer voor een goede verbinding of de binnenkant van de zwarte RJ12-connectoren schoon is (stof of klein vuil kan er tijdens het werk gemakkelijk invallen). Schakel indien nodig de voeding van het domoticasysteem uit gedurende ongeveer 30 seconden, start vervolgens alle modules opnieuw op, controleer de verbinding met de computer en start de adressering opnieuw. Aarzel niet om een ​​Linkout-kabel te vervangen door een andere als deze defect is (bijvoorbeeld een slecht genepen RJ12-stekker). Probeer de niet te adresseren module rechtstreeks (en alleen) te verbinden met de netwerkinterface (CAN-programmer, CAN-programmer PLUS of NXT Server) door middel van een Linkout-kabel waarvan u zeker bent dat deze correct functioneert en herstart de adressering. Wat als de groene LED langzamer knippert, maar de adressering van de module niet plaatsvindt? Schakel de voeding van het domoticasysteem ongeveer 30 seconden uit, start vervolgens alle modules opnieuw op, controleer de verbinding met de computer en start de adressering opnieuw. Zorg ervoor dat u kort op de "Service" -knop op de module drukt, want als u langer drukt, zal de module zichzelf niet adresseren. Speciale gevallen voor het activeren van CANBUS-weerstanden: Als uw installatie maar één module heeft, zet dan altijd de weerstand op ON. Als uw installatie meerdere kasten bevat, mag u niet de weerstanden in elke kast activeren, maar bijvoorbeeld de eerste module in kast 1 en de laatste module in kast 2 of 3. Als uw installatie een DOBISS VEO-XS touchscreenmonitor bevat, zal dit altijd de eerste (of laatste) CANBUS-module zijn. Daarom leveren we het met een weerstand die al is geïnstalleerd tussen de CH- en CL-terminals. Daarom mag de CANBUS-weerstand niet worden geactiveerd op de kastmodule waarop de monitor is aangesloten. Digitale drukknoplijn Houd rekening met het volgende voordat u begint met het scannen van knoppen: De belangrijkste DOBISS-modules hebben minstens één M D-connector om de digitale id's aan te sluiten. U kunt per M D-connector slechts één drukknop-lijn aansluiten. Gebruik een getorst paar (zonder het te verdubbelen) om de digitale id's aan te sluiten en respecteer de M D-polariteit. De drukknop-lijn is een BUS-structuur die geen ster of vertakking tolereert! Wat als u een knop op een lijn niet kunt scannen? Controleer of de drukknop-lijn correct is aangesloten op M D en of de polariteit wordt gerespecteerd op alle id's. Tip: gebruik altijd een getorst paar in overeenstemming met deze afspraak => gekleurde kabel = D en afwisselend wit / gekleurde kabel = M. Neem een ​​digitale id en verbind deze rechtstreeks met 30 tot 50 cm kabel aan de module om een ​​test uit te voeren. Wanneer u op een knop drukt, knippert de module waarmee deze is verbonden rood. Waarschuwing: als de M D-polariteit wordt omgekeerd, zal het rood knipperen ook optreden bij het indrukken, maar de module kan natuurlijk het adres van de id niet decoderen. Als er niets gebeurt, is de controller van de module waarschijnlijk beschadigd. Dit gebeurt meestal door het verzenden van spanning op de drukknop-lijn (bijvoorbeeld door het verkeerd aansluiten van een Touchbutton, een temperatuursonde of zelfs een status-LED). Meet de spanning tussen M en D (rechtstreeks op de module zonder er een identificatie op aan te sluiten) en controleer of deze tussen 4,5 VDC en 5 VDC ligt. Wat als u sommige knoppen op een lijn niet kunt scannen? Controleer bij de betreffende id of je de polariteit tussen M en D niet hebt omgedraaid. Meet de spanning tussen de M- en D-klemmen van de id die niet werkt. Als u geen spanning tussen 4,5 VDC en 5 VDC meet, wordt uw BUS waarschijnlijk ergens onderbroken. Vervang de ID door een andere om een ​​test uit te voeren. Controleer of er vertakkingen of sterpunten op uw drukknop-lijn zijn. De drukknoplijn is mogelijk te lang (max. 100 meter). Splits in dit geval de BUS op deze locatie en gebruik de retour om een ​​nieuwe BUS te maken startend vanop een andere module. Wat te doen als een knop tweemaal wordt gedecodeerd door een module tijdens het scannen? Controleer of u niet zowel het vertrek als de retour van de drukknop-lijn op deze module hebt aangesloten. Wat als een knop soms wordt gedecodeerd door de ene module en soms door een andere? Controleer of u niet het vertrek van de drukknop-lijn op één module hebt aangesloten en de retour op een andere module. Controleer of u geen verbinding hebt gemaakt tussen de M D-terminals van een module en die van een andere module. Wat als uw drukknoplijn een splitsing op één plaats heeft? Begin bij de id van uw hoofdlijn met het blauwe paar van de UTP / FTP-kabel tot de id aan het einde van de splitsing. Ga vanaf deze laatste id met het groene paar van dezelfde UTP / FTP-kabel terug naar het verbindingspunt. U verbindt het groene paar met het blauwe-paar dat naar de volgende knoppen gaat (rechtstreeks zonder de id-connector te gebruiken).